2012.10.25.
18:29

Írta: reklámszlogen

Szagos innováció & kockázat

Innovációt oktatom ezen a héten. Elővettem, leporoltam Schumpeter szintjeit, példákat kerestem. Hirtelen eszembe jutott egy új kampány, amelyre egyik volt hallgatóm hívta fel a figyelmemet. Micsoda jó ötlet, gondoltam - és szenvedélyesen felvázoltam eme koncepciót.

brad-pitt-channel-no5-395.jpg

Chanel 5 új reklámarcáról van szó. Ismertük az alapítót, az első parfümhöz fűződő gondolatait, a meg-akarom-mutatni másoknak- ki -is -az- igazi -NŐ hozzáállást. Amióta ismerem a Chanel reklámokat, mindig kifinomult és igenis nőies arcok képviselték. Hiszen a célcsoport itt Chanel5-t nézve, nem a trendy fiatalok, hanem igenis az érett nők.

Hogy innováció, hogy kockázat-e Brad Pittet alkalmazni? Teljesen ambivalens a kép, és talán csak az eladási adatokból, vagy talán még abból sem (hiszen a márka sok mindent elvisz a hátán) tudunk meg többet! Az biztos, hogy már rengeteg kifigurázó kép és videó jelent meg a kampányról, de a negatív reklám is reklám! Azt biztosan állítom, hogy innováció!

Egy olyan termékről beszélünk, ahol 70% körüli a marketingbüdzsé! Hatalmas befektetés! Akárcsak innováció területén (bár az innovátorok száma egy társadalmon belül 10 %-n aluli, ami épp megfelelhet a Chanel 5 ismerői és használóival, de az összetétel teljesen más kérem!)

A márka nem egy középosztálybeli parfüm, hanem maga a főzászlóshajó Numero5!

Az, akivel a reklámban azonosulni lehet, az férfi! Talán még magam sem láttam olyan (luxus)parfüm reklámot, amelyben férfi szerepelt. 

És híres ember! Nagyon jól tudjuk, hány gyermeke van, ki a felesége, milyen filmekben szerepelt. És persze ez a rosszfiús stílus is kicsit erőltetettnek tűnik... Egy táncra, italra hív bennünket, holott ismerjük háttérét, és talán legnagyobb bánatára magánéletének minden pillanatát.

Eddig legalább a szép nők ábrázata elbűvölte a férfiakat is, most, a képre tekintve inkább versenytársat láthatnak. Igen, eddig a nők érezték magukat talán kevesebbnek, mert hiába is fújják, akkor sem válnak olyan csodálatossá mint a hirdető hölgy. De most ez egy kihívás, merthogy a férfiak számára versenytárs lépett fel, a hölgyek pedig úgy érezhetik, hogy ha viselik a parfümöt, talán, de csak talán kiléphetnek az erkélyre.

A videóspot kissé ellentmond a vizuális eszközöknek, ott teljesen más koncepció nyílik meg előttünk.

Magam kíváncsi vagyok, hogy más parfümgyártó is követi -e az új(?) trendet?

Szólj hozzá!

Címkék: testimonia

2012.10.02.
17:44

Írta: reklámszlogen

Unemployee of the Year - új TCR törekvések

Unemployee of the Year- szól a Benetton új kampányának első sora (Forrás: The Economist).

Azt mindig is tudtuk, hogy a cég figyel a társadalmi problémákra és felhívja rá a fogyasztói és más érintett figyelmét. De ez egy kicsit más, talán más korszakot is indít el. Mennyiben szólhat bele egy vállalati egység, saját kommunikációjának vizén evezve a társadalmi problémákba?  Tudnak-e a fiatalok, a saját fogyasztóik azonosulni? Vagy ez csak azon fiataloknak szól, akik anno voltak munkanélküliek, de most megengedhetik ezt a márkát? Lefelé vagy felfelé húzza ez a márkaértéket?

Talán az sem vet jó fényt, hogy a végén, már megjelenik az a felhívás, hogy a győztesek közül a cég kiket vesz majd fel???? Miről beszélünk? Ez milyen fajta kommunikáció?

422583_10151238790398627_2072393234_n.jpg

Bal fenti oldalon Jeremy - non journalist stb. minek képezték, és mi nem lehetett... Jobb alsó sarkon, pedig felhívás küldd át a fényképedet, milyen vagy munkanélküliként, és akkor talán egy lehetsz a 100 nyertes közül, who will be supported...

It will be continued...

Szólj hozzá!

Címkék: TCR

2012.08.23.
11:24

Írta: reklámszlogen

Yonderboi és a klasszikus kondícionálás

Már egy korábbi posztban szóltam a zene, a hang fontosságáról. Arról, milyen meghatározó és kategorizáló lehet. Zenével, hanggal, képpel mintegy megtaníttatjuk a nézőt arra, hogy márkát-jelenséget-fogalmat mihez kapcsoljon. Tetszik ez az új Vodafone megoldás, ilyet talán még nem is láttam itthon. Adva van egy Yonderboi országos hangtérkép elkészítésére buzdító kampány:

Ezután a szpot után néhány reklámmal, megint hangrögzítéses hirdetést látunk, de már nem hívja fel a figyelmet arra, hogy ezt kinek, vagy minek vegyük fel a hangokat, nem is mondja ki a Yonderboi nevet, sem a hangtérképre való törekvést, csak képekben, zajokban, zenében utal erre. EZ a szpot csak egy telefonkészüléket promótál. Ennyi. Megtaníttatta nézőkkel klasszikus kondícionálással, hogy igen ez a kampány is fut, de most mi készülékre fókuszálunk. Ügyes!

Szólj hozzá!

Címkék: zene

2012.07.26.
17:47

Írta: reklámszlogen

Gyakorlatorientált oktatás? - vállalati megközelítés

Nehéz marketing gondolkodást átadni. Mit, miért csinálsz, milyen piaci viszonyok mellett kell állandóan döntést hoznod, miért kell átalakítanod látszólag jó kampányt, miért nem kaphatod azt, amit szépen kigondoltál az asztal mögül?

Emiatt egyre több vállalati briefet kérek be, hogy a hallgatók, valódi problémára, valódi választ adhassanak, és cserébe a beadott dolgozatot értékeljék a kiíró vállalatok. 

Most egy elég érdekes választ kaptam. Elgondolkodtatott. A felkért vállalat elutasította a brief megírását és prezentáció megtekintését, merthogy túl sok energiát vesz el, és múltbeli tapasztalatuk alapján már nem nyitnak oktatási intézmények felé. 

Energiát, időt, költséget vesz el- ebben teljesen igaza van a vállalatnak! A jövőbe, az oktatásba az utánpótlásba rengeteg energiát kell befektetni! A nagyobb cégek trainingeket szerveznek, versenyeken kérik be a fiatalok ötleteit. A kisebb, csökkentett létszámmal működő, vagy megkötött büdzséjű cégek nem engedhetik meg ezt a válság után. 

Még sosem gondoltam el, hogy ez ily megterhelő, ily életbevágó probléma lenne egy cégnek! 

Hogyan oktassak ezek után? Hogyan vonjam be a vállalatot, gyakorlatot? 

Szólj hozzá!

2012.07.16.
15:25

Írta: reklámszlogen

Szponzorálás határai (?)

Létezik egyáltalán határ? Amikor már nem érdemes, vagy nem világos a támogatás célja. Magam csak pislogtam azon a tényen, hogy az Olimpiai falu legnagyobb két szponzora: McDonald's és a Coca Cola. Brrrrrrr.

mcdonalds_WeSpeakNews_Olympics.jpg

A nemzetközi szakértők szerint is merész lépés ez.

McDonald's szerint, minden vásárlási döntés végül is fogyasztói döntés, aki -racionális lény  továbbfűzve az lehangzottakat-  képes a választani a mély kínálatukból.

Nem is értem miért háborodtam fel, mert ugye a pepsifoci.hu és hasonló terméktámogatások után, ez szinte adta magát.

Egyszerűen kíváncsi leszek, hogy néz majd ki a CSR jelentésük. Olyan kétarcú dolog az, hogy elvárják, hogy mindenki tapsoljon nekik társadalom felelősségi tevékenységeikhez, de közben több millió nézőhöz jut el az a téves nézet, hogy

McDonalds = egészséges étel (?)

Tévénézés itthon  a legolcsóbb szórakozási forma, egybevetve globális média eseménnyel (media events), óriási jelentősége és hatása lesz a főszponzoroknak. És a fent említett egyenletet nem hiszem, hogy minden távkapcsolóval a kezében ülő el fogja végezni, végig fogja-e gondolni...

Szólj hozzá!

Címkék: FMCG

2012.07.06.
13:53

Írta: reklámszlogen

Marketing posztokról

leo4.JPGMától kezdve kineveztek egy ismertebb személyt marketing igazgatónak egy céghez. Több gondolatot is elindított bennem.

1, Saját szakmánk alatt vágjuk a fát (PR értéket nézve), ha nem tudunk más posztot adni csak marketinget egy olyan személynek, kinek nincs is e téren szerzett oktatási, illetve gyakorlati tapasztalata. A marketing az egyetlen olyan igazgatói poszt, ahol elég csak lélegezni?

2, Mit is mondjak oktatóként a hallgatóknak? Minek tanulni, úgyis kineveznek valakit...

3,  Hallottunk már olyat, hogy valakit Pénzügyi, Gyártás, IT igazgatónak neveztek ki, végzettség nélkül?

4,  Kiegészíteném, hogy valakinek komoly érzéke van hozzá, papír nélkül...

5, Sőt! Igenis nagy kereszt a marketing! Pont olyan polihisztor embereknek van kitalálva, akik sok mindenben elég jók lehetnének, megvan hozzá - talán túl sok is- a sütnivalójuk (de talán semmiben sem kiemelkedőek, ill. kellően nyughatatlanok is ahhoz, hogy egyvalamivel foglalkozzanak)! És miért is kereszt ez? Mert adottak a kontárok, kik oldalvizeken evezgetnek, felületesen-felszínesen és mossák ki a marketing pozíciók alatt a partot... egyre sekélyesebbé téve és nehezebbé azok számára, kik tényleg jóképességűek!

1 komment

2012.05.12.
19:11

Írta: reklámszlogen

Mentés másként! - Microsoft, Bing és a tartalomelőállítás.

A tartalomelőállítás esetében többször komoly problémája volt nagy amerikai múltú lapkiadóknak, hogy a sok pénzért előállított tartalmat a Google Reader továbbította. Perüknek az lett az eredménye, hogy nem kereshetőek Murdoch érdekeltségű lapok a Google-n. Bing-gel még nem álltak le tárgyalni (kérdés hol tart a Bing a weboldalfigyelésben, találatokban).

És itt kezdtem el kicsit játszani az ötlettel! Hogy lehetne újítani Bingnek, Microsoft termékének. Milyen újdonságot lehetne adni a terméknek? Ha összekötik a két programot és mentés másként funkcióban azt is meg lehetne adni Microsoft terméken, hogy eme produktum kereshető legyen, avagy nem online (első esetben Binggen). És az mennyiben jelentene versenyelőnyt?

Szólj hozzá!

Címkék: tartalomelőállítás

2012.05.02.
22:20

Írta: reklámszlogen

Méret a lényeg!

Nemcsak a másodlagos nemi jelleg hosszúságán, a külcsínben is sokat számít a méret. Ezen termék esetében 2szer, 4szer, 200 %-kal, 2000 faktorral valamiképp nagyobbak, dúsabbak lesznek szempilláink. Közben a képen egy láthatóan műszempillát visel a nő.

Vásárolni voltam egy tisztítószereket, kozmetikát forgalmazó boltban. Kerestem egy terméket, így láttam meg, hogy most beharangozott új szempillaspirál , amely 4mm-t ígér hosszabbításként teljesen kifosztva, még tester sem maradt. Átmentem egy másik boltban, ott is mindet felvásárolták (szó szerint kitépkedték a papírtartóból).

Mi nők, hiszünk, hinni akarunk abban, hogy 4 mm-rel többek, hosszabbak leszünk. Elég csak számokat tennünk a reklámba, mert a méret a lényeg!

 

 

Szólj hozzá!

2012.05.01.
23:21

Írta: reklámszlogen

Marketing oktatás

Néha azt gondolom igazán nehéz oktatni a nagybetűs marketinget! Természetesen le lehet ültetni a könyv fölé bárkit, vissza lehet kérdezni a felsorolásokat. De miképp adod át kreativitást egy médiatervezésben, egy pozicionálásban, termékfejlesztésben stb.?

Mintha az átadott tudás, felsorolás után a hallgató más információt nem ismerve, egyedül marad. 

Aztán ott vagy te is, ha az oktató nem elkötelezett a saját tantárgya iránt, az messziről bűzlik. Kb 5 perc alatt eldől, hogy figyelnek rád vagy sem a félév során. Sokszor hasonlítom munkámat össze egy primadonna munkájával, el kell játszanod, meg kell élned, meg kell halnod a világot jelentő deszkákon. 

Volt, hogy közgazdasági megközelítéssel nyitottam, volt logitmodellekkel példálóztam, volt hogy kvízkérdéseket bombáztam feléjük, hogy felkeltsem érdeklődést. Idén meghívott előadókkal próbálkoztam.

Hogy lehet egy interdiszciplináris tudományterületet átadni? Ma már igen erősen tudni kell, ki mit végzett, milyen diplomával lép ki az iskola falai közül. Buzzwordnek tűnik a fiatalok szemében a marketing szak is? Hogy mondod el, hogy vannak olyan feladatok, amelyek kreativitást igényelnek, de az NEM tanulható és így mások számára is nyitott! Aztán ott vannak a módszertan, amelyet majd minden intézményben oktatnak, csak egy saját jelzőt tesznek hozzá ezen esetben a marketing szót. Folyamatok szervezése lehetne egy marketinges oktatási anyag, ahhoz pedig sok gyakorlati meghívott előadó kell. 

A digitalizációé a jövő. Ez nem kérdés. De ki és milyen formában teszi ezt?

Szólj hozzá!

2012.01.16.
13:03

Írta: reklámszlogen

Vezessük be a Férfi Napját!

 A Férfi Napja ötlete, amelyik az elmúlt 10 év legjobb integrált kampány díját kapta Romániába egy sör mellett született. Liviu Irimia és Stefan Teodorescu, mint a cég marketing menedzsere,  a Leo Burnettől  Bogdan Naumov kreatív igazgató, illetve Michael Ghyka (General Manager az InBev/Bergenbier SA) közös ötleteléséből pattant ki az ötlet.

A Bergenbier volt akkoriban a román labdarúgó vállogatott szponzora, férfias értékekre próbált hangsúlyt fektetni, de nem volt meg az elvárt eredmény a fogyasztók körében. A konkurens márkák (CIUC, URSUS, GOSSER) sokkal férfiasabbnak tüntek a fogyasztók szemében, a két vezéregyéniség érezte, hogy valami nagyon eredeti és ütős kampányt kell összehozzon, hogy megfelelő kommunikációs és marketing előrelépés történjék.

Az alapkoncepció, hogy A Férfinak (szlogenben, weboldal címben mind egyes számot használnak) is joga van egy saját ünnepre, mint a nőknek és ebben a törekvésben a Bergenbier Sőr a fő partner, támogató.

Szavazás - akarod-e, hogy legyen Férfi Napja ünnep 

Első stratégia lépés, hogy szerveztek egy országos szintű "szavazást", főleg online szférában, de támogatva TV, outdoor, POSM és egyéb eszközökkel, hogy
"akarod-e, hogy legyen Férfi Napja ünnep" - szinte hihetlen eredmény született: 400.000 pozitív szavazat!
A következő évben, már hivatalos, munkaszüneti napot akartak kiharcolni május 5d-re. Óriási lista gyűlt össze a szavazatokkal, de egy tévedés miatt nem adhatták le a kéréseket a hivatalos szervekhez, elfelejtettek személyi számot kérni az aláírások mellé.  
 

Miért Férfi Napja? 

Az érdeklődők on és offline eszközökkel leírták röviden, hogy szerintük miért kell, miért indokolt "létrehozni" a férfiak ünnepét. 
A kampány integráltságát támasztotta alá, hogy ezeket az ötleteket  beépítették a kampányba, pontosabban a print, TV, rádió, online, outdoor reklámokba, sőt a rendezvényekbe és az eseményre írt himnuszba is.

Ezekből ízelítőként néhányat:
 - mert habár főzni nem tudunk, de halat fogni igen,
 - mert tegnap is 4,5 órát várakoztam, amíg a feleségem cipőt vásárolt,
 - habár nem vagy elég figyelmes a barátnőddel, de a szépséget mindig észreveszed
 - habár elfelejted a feleséged születésnapját, képes vagy megjegyezni a válogatott játékosainak mezszámát,
 - mert ha nem is tudom mi a brokkoli, ki tudom cserélni az autó kerekét (ezt bele is foglalták a himnuszba),
 - mert a nők is szebbek május 5-én,
 - mert jogunk van heti egy sörözésre.

Kampányeszközök 


 -rádió szpot: "virág a barátnőnek" - stand up comedy stílusban panaszkodik egy férfi, hogy ő mindig megjárja a virággal: "ha nem viszek az a baj", "ha viszek, akkor - bezzeg, csak azért hozol, mert eszedbe jutattam", "ha egy nagy csokor rózsát viszek - biztos megcsaltál", "ha egy szál szegfűvet viszek- egy csokor virágot is sajnálsz tőlem", "ha imperiális orchideát viszek - pancsolod a pénzt"
 - TV: minden évben új  kampányszpot született: 2007-s csattanója, hogy miután a motoros rocker megnősül, levágják a haját, a bőrdzsekit lecseréli, a motort eladja és családi autó vesz a felesége elhagyja, mert "nem vagy már az a férfi akibe beleszerettem".
  
 - online médiában www.ziuabarbatului.ro, www.prieteniistiudece.ro  folyamatosan frissítve ugyanazokat a motívumokat találhatjuk meg:

 • -  harc a férfiak jogaiért, hogy sörözhessenek, hogy
 • - focizhassanak, hogy
 • - barátokkal találkozhassanak, ha már annyi "szörnyű terhet kell elviseljenek".

A kampány integráltságát alátámasztó egyéb eszközök:
 - packaging: lásd az ábrát, amelyen a fent bemutatott "alapérvek" vannak feltűntetve, megteremtve a lehetőséget, hogy egy baráti sörözésnél tovább ötleteljenek, hogy miért is van szükség a Férfi Napjára
 - esemény: koncert - jeles román előadók fellépésével, közben a melléksátorokban csocsó, playstation, szkander és "egyéb férfias játékok"
 - partnerség: Gillette, "férfias értékek" - legszerencsésebbek egy egy rúzsfoltos puszival mehettek, büszkén haza
 - tv hír: a médiapartnerek segítségével, a hírek úgy mutatták be az eseményt, mint jelentős társadalmi esemény, szinte mint hivatalos ünnep
 - szavazó körzetek: az online fórum mellett, a nagyobb városokban szavazó-, aláíró körzeteket állítottak fel, ahol a szavazás és egy sör mellett el lehet dumálni barátokkal és "sorstársakkal". 
 

 A kampány eredményeként a Férfi Napja egy igazi brand lett, amelynek népszerűsége már az alapmárkájéval versenyez.
 

IMK kampány értékelése:


1. szlogen konzisztencia: 5 Passzol a márka központi gondalata a Férfi ünnepnap gondolatához! Ezt támasztja alá az értékesítési adatok, no meg az addig versengő pozícionálások közüli kiemelkedése és a számottevő médiamegjelenés Romániában!
 

2.termék/szlogen konzisztencia: 5 a fő szlogen "a férfiaknak joguk van egy saját ünnephez" első pillantásra talán nem utal egyértelműen a termékre (sörre), de a kampány során használt (a szavazók - részvevőktől kapott) "érvek" (lásd fennebb) alapján egyértelművé válik, hogy a saját ünnep alap velejáróva a sör, így jelentős egymásrautaltság alakul ki a termék és szlogen(ek) között.
 

3.csomagolás konzisztencia: 4 különösebb megjelenést nem mutat a korábbi kampányokhoz képest.
 

4.reklámeszköz konzisztencia: 4 – sokféle reklámelemet használtak fel, de többnyire azokat, amelyeket egy sörmákrához kapcsolódóan felhasználnának. Érdekes jelenség lenne, ha valódi ünnepnapot tudnának kovácsolni Romániában.
 

5. Pozicionálás: 5 jól sikerült pozícionálás.
A 2007-ig önmagatát nem találó brand, a fogyasztók viszonylag széles körében trendszetter pozíciót harcolt ki magának a Férfi Napja kampánnyal. Sok fogyasztó véleménye szerint, a Bergenbier az a márka Romániában, amelyik nem csak mondja, hogy ő az igazán férfias sör, hanem konkrétan tett is ezért valamit: barátiasan (lásd a márka eredeti szlogenjét "A barátok tudják miért"), huncut cinkosággal, és megfelelően adagolt elegáns öniróniával. Ezzel sikerült egy megfelelő piaci pozicíonálást elérni, amellyel kitűnik a tucatnyi "férfias sörmárka" közül.

 

Szerzőről:
Székely Szilárd, főiskolai hallgató EDUTUS FŐISKOLA Székelyudvarhely, marketing tanácsadó -Asti Advertising kft. Csíkszereda, http://marketingindustrial.ro/blog/hu  

 

Szólj hozzá!

Címkék: sör

2011.11.22.
15:53

Írta: reklámszlogen

Terméklátszat - minek is nevezzelek, vagy nevezzelek is egyáltalán bárminek...

Amíg a média telis-tele van azzal, hogy milyen jó lenne, ha a fiatalok egyre több tejet innának, addig a  fogyasztók a kosarakat biza' olyan termékekkel pakolják meg, ami csak látszatra felel meg  a termék (a tej) alapkövetelményének. A kutatások szerint a vásárlók (sic!) többet is fizetnének a jó minőségű tejtermékért.

 

Ez elgondolkodtatott! Hiszen, valóban elég ha ráutaló módszerrel csak úgy tesznek a cégek, mintha a termékkategóriába tartoznának? Mi határozza ezt meg?

  • Trade marketing? Vegyék be magukat a polcra?

  • Vagy emblémákat tegyenek ki a csomagolásra, ami azt sugallja, hogy a többi termékkel egy családba tartoznak? 

  • Vagy a termék (ezen esetben a tej) kategória meg nem jelenítése csak annak tudható be, hogy követték "az egyszerűség gyönyörködtet" elvet?

  • Nem utolsó sorban, maga a termék kialakítása, külső alakja hordozzon termékcsaládra utaló nyomokat?


 Íme egy 225 ft-os termék csomagolása!

Eme csökkentett fehérjetartalmú félzsíros készítményben van: tej (51%), permeátum, és tejszín. A tej természetes módon 3,4 g fehérjét tartalmaz 100 ml-ként, ez a folyadék 1,5-grammot.

Nincs a dobozon, hogy tej, kivéve azt, hogy a Naszálytej Zrt. gyártja.
Tele van viszont magyar zászlóval, címerrel, EU-s zászlóval, azt sugallva,
hogy ez egy kiváló magyar minőségű termék. A grafikai megoldás is azt sugallja,  hogy ezt bizony a pusztában álló tehenek tőgyéből folyt ki, de iziben.

Szerk.: egész nap csikart tőle a hasam.
 

1 komment

Címkék: tej fmcg

2011.11.04.
08:21

Írta: reklámszlogen

ROM csoki újrapozícionálása - váltogatjuk a nemzeti színű zászlókat, mint az alsóneműt?!

 Székelyudvarhelyi tartózkodásom alatt a hallgatók egy igen érdekes marketing esettanulmányról számoltak be.

Adott egy ROM nevű szeletes csokoládé, amely olyan népszerű volt régebben, mint itthon most  a Sport szelet, de ma már nem nagyon fogyasztják... Csomagolása a román nemzeti zászló színei. Olyan román hazai... (Megkóstoltam, nos, közel nem olyan finom, mint bármelyik szeletes csokink. Szerk.)

Majd a vezetők újrapozícionálását úgy oldották meg, hogy amerikai zászló alatt kezdték piacra dobni, így kikezdve a román nemzeti érzéseket. Iszonyat nagy felháborodást okozva ezzel, mindenféle blogbejegyezések, FB oldalak születtek, sőt egy (állítólagos) flash mob is szerveződött.

Íme az amerikai zászlajú ROM csoki reklámja. 

Persze a nagy felháborodást miatt, újra átcsomagolták a csokiszeleteket, meghajoltak az emberek akarata előtt. De ekkorra már mindenki tudta mi is az a ROM csoki a régi poros ismertsége már a múlté! 

Magát a kampányt a McCann Ericsson készítette, több díjra is felterjesztették. Íme a werkflim, amelyben bemutatják, milyen célok miatt, miért is használták más ország zászlaját...

Nagyon pontos tervezés mellett lehet egy ilyen kampányt lefolytatni. Itthon például nem is tudnám elképzelni... A nemzeti érzésekkel játszani nem szimpatikus dolog. Nagyot hajtottak végre ott, valóban újra román csokiként kezelték ezt a kis szelet csokit, mert ők kérték, követelték vissza, sajátjuknak érezték.  Pontos tervezés és szervezés, időzítés nélkül teljesen kicsúszhatott volna eme újrapozícionálás! Még a cég imázsa is megsínylette volna! A hallgatóim nem voltak biztosak abban, hogy ez egy terv része, azt gondolták, hogy ennyire elrontani egy régi márkát! Úgy érzem még nem teljesen osztották el a kétségeket Romániában, hiába nyertek díjakat. 

1 komment

Címkék: esettanulmány újrapozicionálás

2011.10.16.
10:31

Írta: reklámszlogen

"Tiszta szívesen!"

Székelyudvarhelyen oktattam az utóbbi három napban. Próbáltam a helyi hirdetési szokásokat is megfigyelni. Erdélyben ez az egyetlen olyan város, ahol 90% feletti a magyarok aránya a városi népességen belül.

Az üzletekben, postán csak magyar hangot hallhatsz, a hangfalakból magyar rádió szól (épp Geszti legújabb szerzeményét hallottam, mikor CBA közértben jártam). Hallgatóim arról számoltak be, hogy csakis tv2 és Rtl klubot néznek, magyar rádiót hallgatnak, szinte olyan mintha Magyarországon lennénk, csakis az utcatáblák és eligazító közterületi felületek hívják fel a figyelmet a kétnyelvűségre.

Tiszta szívesen, szottyogni és fertály az új, székely jövevényszavaim. Mikor felvidéki magyarokat (Királyhelmec) oktattam ott is szélesedett a szókincsem, mint például mellőzni ige új értelmezése (megelőzni valakit autóval az úton szerk.)

A tévéműsorokat (román adásokra gondolok), feliratozzák, így lehet az, hogy románok könnyen vállalnak munkát (nagyobb a mobilitási indexük), hiszen a dél-amerikai szappanoperákat nézve magukra szednek egy olyan nem is távoli nyelvet , mint a spanyol. De könnyen tanulnak meg olaszul és franciául is (bár nyelvükben szláv gyökereket is találni, nem lehet egyértelműen a neo-latinhoz kötni).

A boltban járva kattingattam a telefonomat, fényképeztem a hirdetéseket (bolton belüli instore), először is a Balaton csoki hirdetését fotóztam le. 

Kiemelt ajánlat pénztár mellett (impulzus vásárlás meleg fajtája), 0.89 lei. Magyar felirat, magyar ösztönzés, és román összeg. Minden elhelyezett reklám egyébként, és wobbler magyarul volt. Egyedül a cigarettát árusították románul.

Rengeteg élménnyel lettem gazdagabb és mély beszélgetéseket folytathattunk arról, ki és mitől válik magyarrá, ugyanarról a magyarságról beszélhetünk-e itthon, mint ott, vagy egyáltalán lehet-e összehasonlítani a kettőt? Nehéz dolog ez, hiszen sokszor a városon túl, az alapvető szabadságjogaik sem biztosítottak. És innen már Pestről magam is könnyen beszélek. 

Én köszönöm a lehetőséget. S ahogy a kedves Portás bácsi válaszolná: "Tiszta szívesen!"

 

 

 

 

 

1 komment · 1 trackback

2011.10.09.
12:05

Írta: reklámszlogen

Ki-a Rio, Ki-a fene állít meg?

Át kell adni a versenyelőnyt! Tudatni kell a fogyasztókkal, nézőkkel, hogy milyen alapvető előnye van az autónak. Már leköszöntött az az időszak, mikor olyan képi metaforákat alkalmaztak, mint száll mint a sas, fut mint a jaguár.

És elindult egy újabb irányzat! (Remélem nem) A végcél ugyanaz, mint más bevezető hirdetésnél, hogy pontosan tudatosítsák, milyen előnyökkel bír az új autó, milyen mikor használatban van, hogyan tud startolni, gyorsítani. 

Az angol szlogen így hangzott:

“The Car Powered by Passion”. 

A versenyelőnye a hivatalos weboldal szerint a jó ár-érték arány. Alacsony ár, maximális teljesítmény. Hogy kerül ide a szenvedély? Ha már szenvedélyről beszélünk, akkor miért épp bankrablást imitálnak? Ennek még egy olyan konnotációja is lehet, hogy aki szegény, annak az egyik lehetősége, hogy másoktól elvegyen? 

Az alap problémám ezzel a reklámmal, hogy nyíltan felvállalja a lopás tényét. Azáltal, hogy egy rablás mellé áll a cég, talán magát a cég imázsát is rontja. Nem is értem, miért nem kérdőjeleződött meg ez a hirdetőben?

1. szlogen konzisztencia. 4 pont. Szenvedély és a bankrablás egymáshoz közel álló fogalom, hiszen az adrenalin, a felfokozott idegi állapot, stressz, mint minden szenvedélyes cselekedetben itt is megjelenik.

2.termék/szlogen konzisztencia. 3 pont. Az autó, amely keveset fogyaszt, és alacsony árral rendelkezik, ez mind racionális érvelés. Ezt még megtetőzni "szenvedéllyel" , mintha egyszerre több más pozícióra hajtana a hirdető. Ez nem konzisztens, nem integrált szemlélet.

3.csomagolás konzisztencia.- nincs információ a márkakereskedésekről.

4.reklámeszköz konzisztencia. 4 pont. Tömegekhez jut el a tévén keresztül. Jó ár/érték arány versenyelőny valóban ebben a recesszióban, tömegeknek jelent előnyt.

5. Pozicionálás. 2 pont Korábban említettem, hogy nem áll biztos alapokon eme pozicionálás. Még visszafelé is elsülhet. Az etikai szabályok áthágása, nyílt felvállalása később még negatív is lehet a Kia-nak.

Tudom, az erotika, az agresszió már régóta nem tabutéma a reklámoknál. Annyira unalmas lenne már a saját életünk, hogy csak meghökkentéssel, különleges szituációk ábrázolásával lehet felkelteni a figyelmet?

3 komment

Címkék: autó

2011.09.21.
16:45

Írta: reklámszlogen

Honnan is fúj a szél? DO-IT-FRONT-OF-YOURSELF

Most nem IMK kampányokat nézünk át, hanem integráló elemeket mutatunk be. A következő két reklámfilmben az integráció alapja a DO-IT-FRONT-OF-YOURSELF. Mint a frissen készülő steake az étteremben, itt is minden a vendég értő szeme előtt jelenik meg - állhatott a kreatív koncepció középpontjában.

A megoldás, igen egyszerű, valamint művészileg is igen igényes munkákat láthatunk. Két verziót hoztam el, mindkettő a szektor/termék jellemzőjére hajaz: az energia a szél energiájára asszociál, a liszt(por) alkalmazása pedig finomságára és arra a jellemzőjére utal, hogy igencsak formálható, így az lesz belőle, amit az értő kezek -szó szerint- készítenek.

ENI

ABO MILL (hazánkban is futott egy rkelám sajnos azt nem találom Nagyi Lisztje, vagy valami hasonló volt a termék)

 

Szólj hozzá!

Címkék: szolgáltatásmarketing élelmiszermarketing

2011.09.13.
22:14

Írta: reklámszlogen

Hallgassunk ugyanarra a szektorra!

Mondok egy márkaimázselemet és te mondasz egy márkát című játék folyik mostanában. Minden márka, erős köteléket - egy kis szeletet szeretne birtokolni a fogyasztó elméjében (pozicionálás), később pénztárcájában. 

(Az is megér egyébként egy misét, hogy miért jó birtokolni egy imázs elemet, mire lehet felhasználni? Milyen a jól aktivizálható elem? Léteznek -e a kategóriák, szintek? Milyen az alacsony fogyasztói aktivitást, azaz vásárlást kiváltó elem? Kell-e, szükséges-e rengeteg pénzt belefektetni olyan márkákba, amely csak álomkép a fogyasztóknak (hiszen kevésbé akar a fogyasztó olyat vásárolni, amelyre talán sosem lesz pénze, de persze benne van az "elméjében").

 Egy logó, egy szó, egy szimbólum. Ezek mind-mind hozzátapadhatnak egy-egy termékhez (márkához). Ha mutatok egy színt, pl.: magenta, te mondasz egy márkát, és így tovább.

De mióta érvényesíthetőek egy szektorra eme érzelmekre ható elem? Konkretizálom a kérdést: ZENE. Bemutatok két reklámot, a szektor ugyanaz. Mivé válik így a pozicionálás?Talán szegmentálási előnyre tesz szert? Majd nézd meg az olasz "megfelelőjét"??http://www.youtube.com/katyklipje

Szólj hozzá!

Címkék: reklámzene

2011.09.02.
18:28

Írta: reklámszlogen

Kutya egy tiszta város!

Belgrád egy gyönyörű város! A városlakók mindent megtesznek azért, hogy mások is így tartsák! Ugye hányszor mentünk el a kutyapiszok mellett Pesten, hányszor láttunk olyan gazdit, ki elsietett a tetthelyről!

Íme egy egyszerű és mégis nagyszerű ötlet! Megbízó: Belgrádi Önkormányzat. Kivitelező: McCann Erickson Beograd Alkalmazzuk  Pesten is, nálunk is vannak ilyen szép, kellemes formájú hátsók! Nehéz fogalmakat marketingkommunikációra átranszformálni. Nézzük az eredményeket!

 Értékelés szempontjai (1-5ig) :

1. szlogen konzisztencia. 3

 

 

"For beautiful city. Clean after your dog."

 Azért a városkép sokkal összetettebb, minthogy a kutyapiszok akadályozná egyedül az idillikus képet.

2.termék/szlogen konzisztencia. 4 Tisztább, élhetőbb városért, nemcsak képileg szemléltették, mit kell csinálni, hanem verbálisna is kifejezték, hogy nem kell mást tenned, csak feltakarítod a kutyapiszkot.

3.csomagolás konzisztencia.  nincs információ.

4.reklámeszköz konzisztencia. 5 közterület- perfekt. Hiszen mindenkihez szól!

5. Pozicionálás. 3 amint fent is kifejtettem a városi képbe, pozicionálásba számos dolog beletartozhat még. Nem pontos a pozicionálás! Az Uraknak:

Szólj hozzá!

Címkék: városmarketing

2011.08.01.
09:02

Írta: reklámszlogen

Szőrös valóság!

 Nemzetközi vizekre evezve nagyszerű IMK kampányokat találunk! A következőkben a Braun szőrtelenítő print hirdetéseivel foglalkozunk. Micsoda egyszerű és mégis nagyszerű ötlet! Miképp néz ki reggel életünk párja, apja, fia? Nézzük csak meg a hirdetést, még az időt is feltüntették! Érthető, felfogható és hatásos. 

Szlogen:

 Brings out the human in men. Braun Series.

 Értékelés:

 1. szlogen konzisztencia: Nem mindenhol alkalmazható, csak a képpel, illusztrációval együtt: 4

2.termék/szlogen konzisztencia: Teljesen értelmét nyeri termékkel azonosítva:4

3.csomagolás konzisztencia: Nem ismert

4.reklámeszköz konzisztencia. 4 csak képes illusztráció esetében teljesen a kampány, csakis olyan reklámfelületen, ahol a képek is előtérbe kerülnek.

5. Pozicionálás: Érthető, felfogható, nemcsak a saját célcsoportja számára. nincs felül, vagy alul pozícionálás, hiszen a szlogenben is megjelenő human és men - értelmezhető bármelyik férfire :) 5

 

Szólj hozzá!

Címkék: állatok

2011.07.22.
09:35

Írta: reklámszlogen

Állati garancia II.

 Úgy látom, hogy ezen hirdető marketingkommunikációs aktivitása fókuszál az alapvető képi elemek megjelenítésére. Most már csak a gyermek, és félig meztelen nő hiányzik...

Szlogen:

Kutya jó ajánlat!

A laptop minőségét hivatott alátámasztani a kutya jó- megszólítás, de itt megint háttérbe kerül a LENOVO márkaértéke. Még a kutya szerepeltetése is jobb, mint maga a márkanév kommunikációja:)! A kutya tappancsa (ami külön is megjelenik -wow- a plakáton) elősegíti mint egy pecsét azt a tudatot a fogyasztóban, hogy ez egy minőségi termék (nekem egyébként  Emil és a detektívek jutott elsőre az eszembe). Ha megnézzük a képet tüzetesen, akkor pedig láthatjuk, ahogy a kutya csendesen ráborul a monitorra, amely lássuk be nem igazán termékbiztos megoldás. 

Értékelés:

1. szlogen konzisztencia: 3 -"Kutya jó" talán megfeleltethető egy valamiféleképpen a célcsoport szuperlativus kifejezésének.

2.termék/szlogen konzisztencia: 2

3. csomagolás konzisztencia: 1 -egyáltalán nem jelenik meg a kutya a márka csomagolásán (talán nem is értelmezhető szempont)

4. reklámeszköz onzisztencia: 3 -OOH eszközök közül a köralakú köztéri (Andrássy úti) reklámeszköz értelmezése megkérdőjelezhető, hiszen a célcsoport nagy eséllyel nem a belváros boulevardján halad keresztül, annak az esélye pedig,hogy az autóból észrevegyék határt szab a hirdetés nagysága és köralakja

5. Pozicionálás: 2 -összességében alacsonyabb árfekvésű laptopot hirdetnek, állatos figurák támogatásával, többféle szlogen alkalmazásával, amelynek nincs EGY közös koncepciója (előző Nem zsákbamacska! volt), mindezt az Andrássy úton. Közben meg a termék tulajdonságai eladnák önmagukat. Talán maga a meghökkenés, amit a reklám kínál lehet egy figyelemfelkeltő első lépés!

1 komment

Címkék: laptop állatok

2011.07.14.
15:52

Írta: reklámszlogen

Követünk az otthonodig!

 Az OTP Bank plakátjára hívnám fel a figyelmet. Egy erőteljes negatív állítással kezdi, majd saját szövegére alliterál. Közben egy szép hölgy néz vissza ránk, teljesen belefeledkezve boldogan bankol otthon, ahogy általában a pénzügyeinket szoktuk intézni. Bár, ez az új szó, ige, hogy bankol, már meglepő a marketingkommunikációban, de  a nyelv folyton változik...

A szlogen:

 Ne a bank legyen az otthona, hanem az otthona a bankja!

Mit is szeretne elérni ezzel a bank?

1, Ne legyen folyton hosszú sor, amint én észrevettem a nyitvatartásukkal számos embert elűztek már az online bankolás felé, hiszen elég korán nyitnak, és emiatt elég korán is zárnak, magas százalékban az aktív dolgozó nem képes kiugrani, a saját OTP fiókjához, ami valószínűleg az OTTHONÁHOZ esik közel, mint a munkahelyéhez!

2, Talán még az lehet a cég szándéka, hogy szert tegyen magasabb rátákhoz az online utalások miatt. Térjünk át a bankolásra, és ott hozamot érjünk el az utalások összegein.

3, Magam szoktam bankolni otthonról, de inkább rátapadok a monitorra, remegő kezekkel próbálok koncentrálni, nehogy másnak utaljam a pénzt, mert akkor... Ilyen boldogan és szórakozottan még nem bankoltam :).

4, Édesanyámnak rögtön az volt a feltételezése, hogy ha mindent online bankolással intézünk, akkor már teljesen lenyomozhatók vagyunk, és tudják mikor, mire költünk... Jó felvetés...és mindezt pont az OTTHONUNKBAN érjük el:)

 

 

2 komment

Címkék: bank női ábrázolás

2011.07.08.
09:49

Írta: reklámszlogen

Lesz@rom cuccok!

 Valamelyik este találkoztam ezzel a "termékcsaláddal". Új termék lévén, egy ütős márkanév kell, hogy mindenki első hallásra megjegyezze (megvan), mindenféle alacsonyabb költségű reklámeszközt kell használni arra, hogy eljusson a fogyasztóinkhoz (márka site, Facebook - 4800 tagja van eme rajongói oldalnak).

És az értékesítésösztönző verseny, akció: Középsőújjverseny! És a szlogen:

 

TOTÁL KIBORULT A BILI? A NYUGTATÓ MEG SEHOL?! LESZAROM® GOMB!! LESZAROM® UJJVERSENY!!!

Az új energiaital a Lesz@rom! De most akor én nem értem a lényeget ismét, ha valamit nagy ívben lesz@rok, akkor nem szeretnék még több energiát nyerni, hogy folytathassam?? Külön kiemelném a plakáton a magyar cucc kifejezést, legyünk nacionalisták, vegyünk lesz@rom termékeket! Idéznék a termék missziójából:

LESZAROM®


Csak hogy tudd: VAGY VALAKI!

 

A legfontosabb, legértékesebb ember azok közül, akit ismersz: TE VAGY!

 

Megmondhatják milyen legyél, hogyan élj, mit csinálj . Keresztbe rakhatnak, akadályozhatnak, porig megalázhatnak, elnyomhatnak, taposhatnak ,hülyének nézhetnek, kóstolgathatnak ...de megtörni

NE HAGYD MAGAD!

 

Mondd szépen: LESZAROM®!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: energiaital

2011.07.06.
07:28

Írta: reklámszlogen

Állati garancia! I.

 Késő este, várok a metróra, mikor végre fel is fogom mit is üzen nekem a szemközti hirdetés. 

 

Nem! Zsákbamacska!

 

Tehát, ott van a képen két kiscica egy tappancs és nekem el kell hinnem, hogy ez a garancia arra, hogy a laptop jól működik egy minőségi termék. Először rögtön arra gondoltam, hogy a laptop winchestere tönkre megy ha sokáig ott üldögélnek szegény szőrős kis állatok. Aztán meg arra gondoltam, hogy kerültek oda? Majd leesett, hogy ŐK a bizalom biztosítékai.  Már a márkanév, azaz Lenovo semmit nem jelent? Vagy annyira visszaesett a forgalom, hogy ide is kell mint minden reklámba, gyermek, állat, félig meztelen nő?

 

 Kérdés: valóban minden termékhez lehet társítani ezeket a reklámképelemeket?

Szólj hozzá!

Címkék: laptop állatok

2011.07.02.
14:22

Írta: reklámszlogen

Legyél szuper! Egyél slank! Mi van!?

Miért kell  fogyasztónak Slankot enni? A szlogen egyébként nem is magyaros! A közterületi hirdetés Szépművészeti Múzeum mellett megtekinthető! Egy újabb (téves) Herbária termékreklám!

Legyél szuper! Egyél slank!

Szlogenből mire kell gondolnunk? Mi a termék/szolgáltatás? Kinek ajánlják? Slank micsoda? Egy összetevő? Nem, megnéztem, egy kaktuszról van szó és annak sincs semmi köze a slankhoz! Viszont lehet, hogy SLANKÍT igére gondoltak? Akkor annak a "magyaros" változata az Egyél slankot, vagy Egye slankra magát? Avagy nézzük a szó alaki hasonlóságát a SALAKhoz! Nos, gondolom a salak fogyasztására mégsem biztat a gyártó! Vagy mégis?

Szólj hozzá!

Címkék: táplálékkiegészítő

2011.06.26.
22:18

Írta: reklámszlogen

Tenisz: kínai- csillagok és márkák. Ennyi!

 Pont egy női elődöntőt néztem a tévében, mikor már sokadszorra is feltűnt a Peng kínai teniszcsillag sapjákán az ábra. Én sokáig NIKE márkát véltem felfedezni, mint majd minden teniszező ezt a márkát viseli (nagyok: Nadal mindenképp) 

De ez is csak ámítás volt, mint a WINK win with it! Dubwill jelzés.

De nézzék meg csak a jelet, a szimbólumot használat közben!

Mint más kínai másolat ez is hellyel-közzel olyan mint az eredeti! De mivel egyre több kínai játékos, celeb, sportoló, híres ember-nagy számok törvénye miatt, plusz a kultúrideológiai terjeszkedés miatt, lásd Klassz FM félutáni kínai időszaka, vagy az idehelyezett logisztikai központ, vagy a kínai munkanélküliek sora a hivatalokban. 

Bár ha korábban mindenféle  érzésünk volt az amerikai homogenizálódás ellen, akkor a kínai kultúráramlattal szemben sem alakulhat másképp. Azonban, ők legalább saját terméküket , márkájukat döntötték az európai piacra, s nem másolatokat.

Nézzétek a sapkán lévő kis szimbólumot! Ugye, hogy megtévesztő? Egyébként a kínai kormány több francia teniszedzőt is leszerződtetett:), Pengé is az. Egy új kultúrforradalom kezdetét éljük,  Húsz év múlva (Vajda Jánostól idézve) már nem is érdekel minket, hogy kezdődött. Vagy igen?

Szólj hozzá!

Címkék: megtévesztés

2011.06.24.
08:12

Írta: reklámszlogen

Thank You, Merci, Kleines Danke- Milka vagy Merci?

 Kicsit zavaró a Milka szlogenalkotása... Kicsit egymásra építenek a csokimárkák... Igen, érzelemre hatunk, igen megpróbáljuk minél közelebb hozni a márkákat az emberekhez, hogy LOVE-szeressenek minket. 

De mi már szeretjük a Milkát?! Mióta az volt az első Lajtán túli imperialista csoki, minden ízében a nyugatot szimbolizálta. Milyen sokáig próbálta ezt a helyet elbitorolni a Boci  "A szeretet ízével". De nem ment neki!

 

Retro márka, szeretjük, a miénk is a lilatehén, habár mi azért tudjuk, amit a bécsi gyerekek még nem, hogy a tehén biza' nem lila. De hogy kerülünk? A Thank You-hoz?

Thank You Meri, Köszönöm szavak arra utalnak ebben a kommunikációs formában, hogy egy-egy alkalomhoz kötjük pozícionáljuk a termékünket (Ahogy korábban Zwack Unicum: A Te utad, Te sikered), hiszen ha ki akarjuk fejezni hálánkat valakinek, akkor fejezzük ki egy ilyen gesztussal. No, de a kategória egyedüli versenyzője a Merci csoki volt. Ezt megtanultuk, használtuk. 

Mondhatnák a szakemberek, hogy piaci rést talált a Milka gyártója, mert a retro feelinget akarja meglovagolni, valamint a márkaimázst megnövelni a gyártó ezzel a termékkel. De nem mindenhol magas a Milka márkaértéke! Csak nálunk! Talán még a posztkommunista országokban. de ezen országokban is kapható már régóta a Merci csoki is. Amellett, akkor értelmezhetetlen, hogy több nyelven, angolul és németül is piacra dobták, magyarul és szlovákul, csehül meg nem! 

Szólj hozzá!

Címkék: megtévesztés