2011.11.04.
08:21

Írta: reklámszlogen

ROM csoki újrapozícionálása - váltogatjuk a nemzeti színű zászlókat, mint az alsóneműt?!

 Székelyudvarhelyi tartózkodásom alatt a hallgatók egy igen érdekes marketing esettanulmányról számoltak be.

Adott egy ROM nevű szeletes csokoládé, amely olyan népszerű volt régebben, mint itthon most  a Sport szelet, de ma már nem nagyon fogyasztják... Csomagolása a román nemzeti zászló színei. Olyan román hazai... (Megkóstoltam, nos, közel nem olyan finom, mint bármelyik szeletes csokink. Szerk.)

Majd a vezetők újrapozícionálását úgy oldották meg, hogy amerikai zászló alatt kezdték piacra dobni, így kikezdve a román nemzeti érzéseket. Iszonyat nagy felháborodást okozva ezzel, mindenféle blogbejegyezések, FB oldalak születtek, sőt egy (állítólagos) flash mob is szerveződött.

Íme az amerikai zászlajú ROM csoki reklámja. 

Persze a nagy felháborodást miatt, újra átcsomagolták a csokiszeleteket, meghajoltak az emberek akarata előtt. De ekkorra már mindenki tudta mi is az a ROM csoki a régi poros ismertsége már a múlté! 

Magát a kampányt a McCann Ericsson készítette, több díjra is felterjesztették. Íme a werkflim, amelyben bemutatják, milyen célok miatt, miért is használták más ország zászlaját...

Nagyon pontos tervezés mellett lehet egy ilyen kampányt lefolytatni. Itthon például nem is tudnám elképzelni... A nemzeti érzésekkel játszani nem szimpatikus dolog. Nagyot hajtottak végre ott, valóban újra román csokiként kezelték ezt a kis szelet csokit, mert ők kérték, követelték vissza, sajátjuknak érezték.  Pontos tervezés és szervezés, időzítés nélkül teljesen kicsúszhatott volna eme újrapozícionálás! Még a cég imázsa is megsínylette volna! A hallgatóim nem voltak biztosak abban, hogy ez egy terv része, azt gondolták, hogy ennyire elrontani egy régi márkát! Úgy érzem még nem teljesen osztották el a kétségeket Romániában, hiába nyertek díjakat. 

1 komment

Címkék: esettanulmány újrapozicionálás

A bejegyzés trackback címe:

https://szlogen.blog.hu/api/trackback/id/tr83352263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabolcs P 2012.01.11. 00:19:38

Kinek a tulajdonában van jelenleg ez a csokoládé márka?
süti beállítások módosítása